Fusie en Overname
Een overname beleven koper en verkoper vaak vanuit een volstrekt ander perspectief. De koper is mogelijk een jonge starter met vernieuwende plannen en de verkoper is mogelijk een op pensioen aanvarende ervaren ondernemer die zijn levenswerk uit handen gaat geven. Kortom, gezamenlijke belangen zijn er zo op het eerste gezicht niet. Daarbij komt dat wanneer de zakelijke relatie ook nog eens samenvalt met een familieband de bespreking van andere inzichten bijzonder complex kunnen zijn.
De bepaling van de waarde van een bedrijf is een in het oog springend onderwerp. Uiteraard is de verkoopprijs pas een feit wanneer koper en verkoper hierover een contract over opstellen en ondertekenen. Maar wat als de betaling afhankelijk is van rekeningen die langer open blijven staan dan bedoeld? En dan is er de overgangsfase. Wie staat bijvoorbeeld de contacten van lopende opdrachtgevers te woord? Wie begeleidt het personeel wat op zichzelf ook ideeën heeft bij de overname?
Waar een overname gepaard gaat met een korte of lange overgangsfase is een fusie een overgang voor onbepaalde tijd. Essentieel is dus dat nieuwe collega-bestuurders en medewerkers het op de lange termijn met elkaar kunnen vinden en elkaar begrijpen.
Kortom, fusies en overnames zijn geen aangelegenheden waarbij u 'wel ziet waar het schip strandt'. Door een gespecialiseerde mediator van Mediators Network bij het conflict te betrekken kunt u samen veel problemen oplossen en juridische procedures voorkomen.
Gezien de risico's van misverstanden bij overnames en fusies worden wij ook preventief ingeschakeld.